Door - admin

5 tips voor een diervriendelijke tuin

Vogels, egels en insecten zoals vlinders, bijen en kevers: ze zijn allemaal buiten te vinden. Deze dieren hebben het soms moeilijk, omdat steeds meer mensen hun tuin vol met stenen gooien – en groen achterwege laten. Zonde, want een groene tuin hoeft echt niet moeilijk te zijn. En zeg nu zelf: word je zelf ook niet gelukkiger van een levendige, bloeiende tuin? Met deze tips richt je een diervriendelijke tuin in.

Veel groen

Het is een inkoppertje, maar toch belangrijk om te benoemen: plaats veel groen in je tuin. Planten en bloemen vormen de basis. Hier komen veel dieren op af, zoals bijen en vlinders. Verder kun je denken aan bodembedekkers, waar dieren meer in kunnen schuilen. Ook met een haag bied je beschutting aan dieren, zoals een ligusterhaag. Dit is een echte klassieker in de tuin, waarmee je meteen kiest voor meer privacy bij de woning. Dieren zoals egels vinden het een fijne slaapplek. Heb je geen zin of tijd om veel met het groen bezig te zijn? Ga dan voor makkelijk te onderhouden groen. Zo hoef je een haag vaak maar een of een paar keer per jaar te snoeien. Kies verder voor meerjarige planten, die niet te snel uitbreiden in je tuin. Je kunt natuurlijk ook af en toe een hovenier langs laten komen, om het onderhoud in de tuin op zich te nemen.

Groendak

Een groendak is sterk in opkomst en is een ideale manier om dieren meer ruimte te geven in je tuin. Je creëert meer biodiversiteit. Dat niet alleen, de dakbedekking gaat al snel langer mee dan reguliere dakbedekking. Verder verklein je de wateroverlast in de tuin, bij jezelf of juist bij de buren. Je kunt het groene dak ook nemen voor een iets betere isolatie. Ook regengeluid wordt goed geabsorbeerd. Er is veel mogelijk qua aanleg. Je kunt sedum dakbedekking aanleggen op een schuur, carport of ander type dak. Het ziet er meteen fraai uit als je erop uitkijkt. Er zijn veel soorten sedumdak systemen om uit te kiezen. Kies bijvoorbeeld een groendak met speciale waard- en nectarplanten, om bijen, vlinders en andere insecten blij mee te maken.

Voedsel en water

Je kunt voedsel en water aanbieden voor de dieren in de tuin. Per type dier verschilt natuurlijk wat er nodig is. Zo is er veel vogelvoer te vinden, om een plekje te geven in de tuin. Hang dit bijvoorbeeld op aan een plant of een schutting. Ook maak je vogels bij met een waterbron in de tuin, waar ze zich meteen in kunnen wassen. Hier zijn speciale vogelbaden voor te vinden, of gebruik gewoon een ondiepe schaal. Zet voor egels ook wat water neer, met name op droge momenten. Let op: sommige producten kunnen schadelijk zijn. Pas bijvoorbeeld op met melk, of met eten dat niet gezond is voor dieren.

Rustplaats

Richt ook een slaapplaats in voor de dieren in je tuin. Veel dieren schuilen en rusten onder planten, zoals een dichtbegroeide haag. Je kunt verder denken aan een vogelhuisje in de boom of aan de schutting, waar vogels een nestje in kunnen bouwen. Het kan lang duren voordat een vogel er daadwerkelijk in gaat nestelen, maar het is het proberen in ieder geval waard. Plaats op een strategische plek een insectenhotel of bijenhotel in je tuin, voor de kleinere dieren. Het helpt ook om verschillende plantensoorten door elkaar te plaatsen in de tuin, voor een dichtere begroeiing. Je kunt zelfs kiezen voor een wat wilder gedeelte in de tuin. Dit biedt een natuurlijke habitat voor insecten en kleine zoogdieren. En vogels kunnen hier meteen nestmateriaal verzamelen.

Vermijd schadelijke stoffen

Pesticiden en chemische meststoffen kunnen schadelijk zijn voor dieren. Gebruik dit dus niet in je tuin. Kies voor natuurlijke methoden om plagen te beheersen, zoals het gebruik van natuurlijke afweermiddelen. Dat is doorgaans een prima oplossing.

Het creëren van een diervriendelijke tuin is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor de algehele gezondheid van je tuin. Geniet van een echte groene oase: dat is toch heerlijk?